Zonnepanelen? Zo werkt de salderingsregeling
Wilt u besparen op uw energiekosten en misschien zelfs verdienen met uw zonnepanelen? Lees hier alles over salderen!
De basis van zonnepanelen: Terugleveren en salderen
Zodra u zonnepanelen heeft, verandert u van een gewone gebruiker van elektriciteit naar een mini-energiecentrale op uw eigen dak. Op momenten dat uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u verbruikt, levert u automatisch het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Dit proces heet terugleveren. Maar wat nog belangrijker is, hoe wordt dit terugleveren verrekend met uw energieverbruik? Dat is waar salderen om de hoek komt kijken.
Wat gaat er veranderen aan de salderingsregeling?
Tot nu toe wordt de stroom die u aan het net levert één op één verrekend met de stroom die u verbruikt. Dit is de huidige salderingsregeling. Maar op Prinsjesdag is aangekondigd dat deze regeling na 2027 gaat veranderen. Vanaf dan krijgt u een 'redelijke terugleververgoeding' voor de stroom die u terug levert, die minstens de helft is van wat uw energiebedrijf aan tarieven hanteert.
Terugleveren en de impact op u
De vergoeding voor het terugleveren van stroom gaat wel omlaag, maar worden niet volledig afgeschaft. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om te twijfelen over het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is dan ook een ontwikkeling die niet alleen invloed heeft op uw portemonnee, maar ook op het behalen van de klimaatdoelstellingen van de overheid.
Hoe krijgt u vergoeding voor overproductie?
Als u meer elektriciteit teruglevert dan u van het net afneemt, krijgt u voor het overschot een vergoeding van uw energieleverancier, de zogeheten redelijke terugleververgoeding. Toch komt hier vaak nog iets bij kijken, namelijk terugleverkosten.
Duidelijkheid gevraagd over deze vergoedingen
Veel mensen en instanties, zoals de Consumentenbond, roepen op tot meer duidelijkheid over wat een 'redelijke terugleververgoeding' nu eigenlijk inhoudt. De nieuwe Energiewet bepaalt dat deze vergoeding minstens de helft moet zijn van het tarief dat u normaal betaalt voor stroom.
Hoe zit het met slimme meters en uw energierekening?
Om uw teruglevering vergoed te krijgen, is een geschikte energiemeter noodzakelijk. Met de invoering van de nieuwe energiewet is een meter die levering en teruglevering apart kan meten verplicht. Vaak is dit een slimme meter, die u ook kunt laten 'deactiveren' voor registratie.
Gebruik uw energie wanneer de zon schijnt
Door uw stroomverbruik aan te passen aan de momenten dat de zon schijnt, helpt u niet alleen het energienet te ontlasten maar maakt u ook optimaal gebruik van uw zelf opgewekte energie. Denk aan het opladen van uw elektrische auto of het draaien van de wasmachine tijdens zonnige uren.
Wat zijn dynamische energiecontracten?
Naast de bekende vaste en variabele energiecontracten, winnen dynamische energiecontracten aan populariteit. Bij deze contracten veranderen de gas- en stroomprijzen dagelijks of zelfs elk uur, waardoor het interessant kan worden om uw verbruik hierop af te stemmen, vooral als u zonnepanelen heeft.
Vind het beste contract met zonnepanelen
Let op: niet alle energieaanbieders tonen hun gegevens in vergelijkingssites. Kijk altijd ook op de website van de leverancier zelf voor de meest actuele teruglevertarieven.