+31 (0)187 491 755
Wat zijn enkele manieren om schulden te voorkomen?

Wat zijn enkele manieren om schulden te voorkomen?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat zijn enkele manieren om schulden te voorkomen?
24/7 schade melden

Wat zijn enkele manieren om schulden te voorkomen?

Op zoek naar manieren om schulden te voorkomen? Hoewel we geen oplossing hebben voor alle problemen, kunnen we wel enkele nuttige tips delen!


Wij kunnen u niet de gouden tip geven waardoor u geen schulden krijgt. Wij kunnen wel tips geven om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Lees onze tips. 

Schulden zijn sluipmoordenaars. Het begint met een achterstandje waar u nog controle op heeft, maar door schulden ontstaan meer schulden. Als u een maand afsluit met een schuld, moet u de volgende maand in staat zijn om alle rekeningen te betalen plus de opgelopen achterstand van de vorige maand. Door een verhoging van de schulden met rente kunnen de schulden snel groeien. In een vroeg stadium ingrijpen lost problemen op voordat ze er zijn.

Bouw een spaarkapitaal op

Vroeg of laat wordt u geconfronteerd met hoge kosten die niet passen in uw maandbudget. Het kan gaan om een dure reparatie van de auto of de wasmachine moet toch echt vervangen worden. Dit soort uitgaven kunt u niet zo even betalen van de maandelijkse inkomsten. Maandelijks net rondkomen gaat u op lange termijn waarschijnlijk niet lukken. Lenen om een tekort op te vangen gaat niet werken. Die schuld moet u namelijk weer terugbetalen en waarschijnlijk ook nog met rente.

Koop nooit op afbetaling en gebruik geen creditcard

Bedrijven willen u graag een krediet verstrekken. Op deze manier verkopen ze namelijk meer en ze kunnen ook nog een keer verdienen aan de lening zelf. Een creditcard biedt gemak, maar kan ook een valkuil zijn. Het gemak gaat u namelijk veel geld kosten als de schuld niet op tijd weer is ingelost. De boodschap is: koop nooit iets waar u het geld even niet voor heeft liggen. 

Houd bij wat erin komt en wat eruit gaat

Het lijkt voor sommige mensen misschien overdreven, maar het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven schept duidelijkheid. Verdeel de inkomsten gelijk over verschillende potjes. Zo voorkomt u dat u onverwacht wordt geconfronteerd met een tekort op uw betaalrekening. Bijvoorbeeld aparte rekeningen voor vaste lasten, auto-onderhoud en boodschappen. Verschillende rekeningen aanhouden kost u bij de meeste geldverstrekkers geld, maar u kunt het natuurlijk ook splitsen in uw boekhouding. 

Lukt het betalen niet? Laat het ze weten!

Komt het een maandje niet uit om bepaalde lasten te betalen? Neem gelijk contact op met de schuldeiser(s) voor een regeling. Zo voorkomt u ook lastige brieven en extra kosten omdat u de rekening te laat betaalt. Maak met de schuldeiser afspraken over hoe u de achterstand weer inloopt. Alleen al door het contact opnemen kweekt u goodwill bij de schuldeiser.

Snijd in de vaste lasten voor meer financiële armslag

Automatische incasso’s zijn handig, maar ze kunnen u wel onnodig geld kosten. Kijk per kwartaal eens kritisch naar de vaste lasten. Betaalt u alle lasten nog steeds terecht of kunt u bepaalde vaste lasten verlagen of zelfs schrappen? Denk maar eens aan pechhulp voor een auto die u niet meer heeft. Of is uw oude auto nog steeds WA + volledig casco verzekerd? Loop de bankafschrijvingen ook eens na op dubbele lasten. 

Terug naar het overzicht