+31 (0)187 491 755
Wat zijn de opties bij het erven van een huis?

Wat zijn de opties bij het erven van een huis?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat zijn de opties bij het erven van een huis?
24/7 schade melden

Wat zijn de opties bij het erven van een huis?

De nabestaanden beslissen over de nalatenschap van een huis. Wat zijn de opties?


Na het overlijden van een huiseigenaar valt het huis in de nalatenschap. Wat kunnen de erfgenamen het beste met het huis doen?

Bij overlijden gaan de bezittingen en de schulden van de overledene over op de erfgenamen. Meestal zijn dat de partner en de gezamenlijke kinderen . In een testament kunnen afwijkende wensen worden vastgelegd. Het erven van vermogen of een huis heeft ook fiscale consequenties. Wat kunnen de nabestaanden met het verkregen huis doen?

De nabestaanden wonen in het huis

Partners zijn meestal gezamenlijk eigenaar van het huis. Bij overlijden van een van beide volgt er vaak een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee kunnen de nabestaanden (een deel van) de hypotheek aflossen. Als de maandlasten vervolgens te dragen zijn, kan de partner met eventueel de kinderen in het huis blijven wonen. Het overlijden heeft wel fiscale gevolgen. Mogelijk is er erfbelasting verschuldigd over de waarde van het huis, maar meestal niet. Voor partners geldt namelijk een hoge vrijstelling (795.156 euro in 2024). Bij samenwoners kan er wel een probleem ontstaan. De partner is dan niet altijd de erfgenaam van de overledene. Win in dat geval advies in bij de notaris.

De nabestaanden wonen niet in het huis van de overledene

In dat geval zal het huis vaak verkocht worden. Voor de erfbelasting wordt de waarde per de overlijdensdatum vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen neerkomen op de WOZ-waarde. Het huis verkopen kan weken of zelfs maanden in beslag nemen. Toch is er wel al erfbelasting verschuldigd over de waarde van het huis. Daar is over nagedacht. Uiterlijk acht maanden na het overlijden moet de aangifte erfbelasting bij de Belastingdienst binnen zijn. De nabestaanden moeten het samen wel eens worden over wat er met het huis gaat gebeuren. Een van de erfgenamen kan het huis ook overnemen. In dat geval worden de anderen uitgekocht.

De schulden overtreffen de opbrengsten

Bij het erven van een huis denkt u aan het erven van vermogen, maar de erfenis kan ook hoofdzakelijk bestaan uit schulden. In dat geval is het niet verstandig om de erfenis te accepteren. U erft niet alleen de waarde van het huis, maar ook de hypotheek en de overige schulden van de overledene. Als erfgenaam kunt u door schuldeisers van de overledene aangesproken worden om de schulden af te lossen. In dat soort gevallen kunt u de erfenis beter verwerpen. Een andere optie is het beneficiair aanvaarden van de erfenis. U erft dan alleen als de waarde van de bezittingen de schulden overtreft. Informeer dan bij de notaris wat de te bewandelen weg is.

Terug naar het overzicht