+31 (0)187 491 755
Wat zijn de grootste risico's van een lening?

Wat zijn de grootste risico's van een lening?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat zijn de grootste risico's van een lening?
24/7 schade melden

Wat zijn de grootste risico's van een lening?

Kies een lening weloverwogen. Betaal vooral niet teveel en kies niet voor de verkeerde financieringsvorm.


Een lening wilt u het liefst zonder, maar soms is het gewoon niet anders. Pas in ieder geval op voor de valkuilen.

Lenen is eigenlijk een voorschot nemen op geld dat u nog niet hebt. Geldverstrekkers willen u graag een bedrag lenen, want daar verdienen ze aan. Als u toch moet lenen, dan kunt u in ieder geval kiezen voor een lening met gunstige voorwaarden en een lage verschuldigde rente. Laat u dus goed adviseren. Een aantal valkuilen willen wij alvast tackelen.

Betaalt u echt niet teveel?

De rentestand is niet heel hoog. Mogelijk betaalt u een veel te hoge rente. Geldverstrekkers bepalen namelijk grotendeels zelf welke rente ze bij u in rekening brengen. Dat kan in vergelijking met andere geldverstrekkers een te hoog tarief zijn. Het overstappen naar een andere geldverstrekker kunt u overwegen als het een aanzienlijk verschil betekent. Onderschat de omvang van de verschillen niet. Het kan om meerdere procentpunten gaan.

Zie het lenen niet als de definitieve oplossing

Geld uit een lening is duur geld. Het aflossen van de lening zal zorgen voor een grote financiële vrijheid. Het geld dat u niet meer gebruikt voor de rente en de aflossing kunt u gebruiken voor het opbouwen van een spaarkapitaal. De spaarrente is ong. 3%, maar dat is altijd nog beter dan een hoge rente betalen voor een lening plus ook nog een aflossing. Met spaargeld kunt u voorkomen dat u weer een lening of een extra lening nodig heeft.

Niet iedere lening is passend voor ieder doel

De meest gekozen consumptieve kredieten zijn doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld niet geschikt voor het lenen voor een auto of voor het verbouwen van de eigen woning. Dat heeft verschillende redenen. Een doorlopend krediet kunt u aflossen binnen een bepaalde periode, maar het hoeft niet. Bij het financieren van een auto moet u ervoor zorgen dat de lening afbetaald is voordat u weer aan een andere auto toe bent. Een persoonlijke lening past hier beter bij. Deze lost u bijvoorbeeld af in 5 jaren. Voor het verbouwen van de eigen woning is de persoonlijke lening ook de betere keuze. De rente van een doorlopend krediet is namelijk niet aftrekbaar. Voor een persoonlijke lening geldt dat (onder voorwaarden) wel.

Maak een lening niet het probleem van uw nabestaanden

Bij uw overlijden gaan uw bezittingen en de schulden over op de erfgenamen. Een lening wordt na het overlijden dus het probleem van de nabestaanden. Meestal is dat het gezin. De schuldeisers gaan na het overlijden de maandlasten incasseren bij de nabestaanden. Als de schulden de bezittingen overtreffen, kunnen de nabestaanden de erfenis weigeren, maar dan wordt er ook afstand gedaan van andere bezittingen met emotioneel een grote waarde. Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kunt u dit probleem ondervangen. Het aflossen van de schuld is natuurlijk ook een optie.

Terug naar het overzicht