+31 (0)187 491 755
Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?

Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?
24/7 schade melden

Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?

Wat zijn de fiscale gevolgen van het ontvangen van de overwaarde na de verkoop van uw huis via de notaris?


Na het verkopen van uw huis houdt u een bedrag over. Moet u over dit bedrag afrekenen met de Belastingdienst? Wat als u schulden overhoudt?

Het bezitten van een huis heeft ook invloed op de belastingen. De betaalde hypotheekrente mag u aftrekken van het inkomen. Bij het verkopen van jouw huis bent u geen belastingheffing verschuldigd over de overwaarde, maar er zijn wel regels waar u rekening mee moet houden.

Hoe gaat de Belastingdienst om met overwaarde uit een verkochte woning?

De uitkering is vrij besteedbaar, behalve als u weer een ander huis koopt. Stel, u heeft uw huis verkocht voor 250.000 euro. Minus de hypotheek op het huis houdt u een overwaarde van 75.000 euro over. U koopt vervolgens een huis voor 300.000 euro. Voor de nieuwe woning heeft u maar recht op hypotheekrenteaftrek voor een bedrag van 225.000 euro. U wordt dus geacht om de overwaarde weer te investeren in de nieuw aangekochte woning. Dit wordt de bijleenregeling genoemd.

En als u in een huurhuis gaat?

Gaat u niet kopen maar huren? In dat geval kunt u de overwaarde vrij besteden. Maar toch krijgt u te maken met de Belastingdienst. De overwaarde wordt namelijk als vermogen gezien. Bij een vermogen boven de 57.000 euro (114.000 euro voor partners) betaalt u over het meerdere zogenaamde vermogensrendementsheffing. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld ook spaargeld, aandelen en Bitcoins meetellen als vermogen. Koopt u binnen drie jaren na de verkoop alsnog een huis? Dan moet u nog steeds de overwaarde in het huis investeren. Ook dan is de bijleenregeling nog van toepassing.

Hoeveel belasting betaalt u over het vermogen?

Over het vermogen boven de vrijstelling betaalt u ieder jaar weer belasting. Hierbij is het vermogen per 1 januari van dat jaar bepalend. Gerealiseerde overwaarde in 2024 wordt dus pas belast in 2025, u had het bedrag immers nog niet op 1 januari 2024. Op de website van de Belastingdienst kunt u exact berekenen hoeveel belasting u eventueel moet betalen.

Huis verkocht met een restschuld – Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om?

Na de verkoop van uw huis met een restschuld heeft u twee mogelijke opties, namelijk:

  1. U financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning.
  2. U maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld.

In beide gevallen is de betaalde rente niet aftrekbaar van het inkomen. Op deze regel is wel een uitzondering: als de schuld ontstaan is voor 1 januari 2018, is de betaalde rente over de schuld aftrekbaar gedurende maximaal vijftien jaar.

Terug naar het overzicht