+31 (0)187 491 755
Voorlopige teruggave - Wat moet u weten?

Voorlopige teruggave - Wat moet u weten?

  • Home
  • Nieuws
  • Voorlopige teruggave - Wat moet u weten?
24/7 schade melden

Via een voorlopige teruggave kunt u een voorschot krijgen op wat u via de Belastingdienst terugkrijgt. Stel het bedrag vooral niet te hoog in.

Vooral onder huiseigenaren is de voorlopige teruggave gebruikelijk. Dat is ook goed te verklaren, want de betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Het gaat vaak om aftrekposten van een paar honderd euro per maand. Door een voorlopige teruggave krijgt u extra maandelijkse bestedingsruimte. Hoe vraagt u het aan en hoe kunt u het weer wijzigen?

Hoe vraagt u een voorlopige teruggave aan?

Het aanvragen doet u via de website van de Belastingdienst. Op de website kunt u inloggen met uw DigiD. Het is ook mogelijk via de app van de Belastingdienst. Na het inloggen kunt u kiezen voor de optie voorlopige teruggave. Vul vervolgens uw gegevens zo nauwkeurig mogelijk in. De inkomsten mag u schatten. De ingevulde gegevens zijn namelijk schattingen. In de jaarlijkse aangifte volgt de afrekening. Een te hoge voorlopige teruggave heeft tot gevolg dat u over de jaarlijkse aangifte terug moet betalen. Schat het bedrag aan voorlopige teruggave dus voorzichtig in.

Schat de teruggave te laag in

U vraagt een voorlopige teruggave aan, maar u wilt voorkomen dat u bij de jaarafrekening bij moet betalen. Dat kunt u voorkomen door de betaalde hypotheekrente in het jaar lager in te schatten. Op deze manier voorkom u dat de voorlopige opgave een paar tientjes in de maand te hoog is. Bij een te hoge teruggave kunt u bij de jaarafrekening geconfronteerd worden met een terugbetaling van honderden euro’s.

Hoe kunt u een voorlopige teruggave aanpassen?

In de laatste maanden van het jaar heeft het aanpassen van de voorlopige teruggave niet zoveel zin meer. Het kost de Belastingdienst namelijk meerdere weken om de aanpassingen door te voeren. Door het aanvragen van een nieuwe voorlopige teruggave wordt de oude overschreven. De oude wordt dus automatisch vervangen door de nieuwe.

Houd rekening met een dalende teruggave

In de moderne hypotheken lost u maandelijks af op de hypotheekschuld. Hierdoor zakt iedere maand ook de teruggave van de Belastingdienst. Houd hier rekening mee bij het inschatten van de teruggave, ook als u de beschikking voor 2024 ontvangt. De voorlopige teruggave voor 2024 krijgt  u automatisch als u ook al een voorlopige teruggave hebt in 2023. Controleer zelf nog wel even of ze van de juiste bedragen uit zijn gegaan, anders kunt u het nog aanpassen.

Geen voorlopige teruggave maar een spaarpot opbouwen

Of u laat de voorlopige teruggave achterwege en u bouwt een spaarpot op. Bij de jaarlijkse aangifte kunt u het bedrag in één keer terug ontvangen. Als u aangifte doet voor 1 mei, krijgt u waarschijnlijk voor 1 juli de teruggave gestort op uw rekening.

Terug naar het overzicht