+31 (0)187 491 755
Verdiep u in de mogelijkheden van jaarruimte

Verdiep u in de mogelijkheden van jaarruimte

  • Home
  • Nieuws
  • Verdiep u in de mogelijkheden van jaarruimte
24/7 schade melden

Verdiep u in de mogelijkheden van jaarruimte

Jaarruimte is het fiscale voordeel van belastingaftrek voor extra pensioenopbouw via een lijfrente.


Zo ontstaat een pensioentekort

Als u minder pensioen opbouwt dan toegestaan is door de overheid, dan kunt u te maken krijgen met een pensioentekort. Dit kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld wanneer u een eigen bedrijf hebt en geen werkgever die u pensioen opbouwt. Of misschien had u tijdelijk geen werk, was u ziek of heeft u inkomsten waarover u geen pensioen opbouwt.

Gebruik maken van uw jaarruimte

Door uw jaarruimte te gebruiken kunt u een pensioengat dichten. Dit is niet alleen slim om later van een goed pensioen te genieten, maar ook fiscaal aantrekkelijk. Geld dat u inlegt in een lijfrente is namelijk onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Maar let op: geld dat u in een lijfrente stopt, is niet direct beschikbaar totdat het uitgekeerd wordt. Als u dit geld voortijdig opneemt, krijgt u te maken met hoge belastingheffingen.

De keuze tussen jaarruimte en reserveringsruimte

Heeft u ook gehoord van het begrip 'reserveringsruimte'? Dat is de ruimte die u heeft om niet gebruikte jaarruimtes van tot zeven jaar terug alsnog in te zetten. Het geeft u de kans om eenmalig een groter bedrag in te leggen voor uw pensioen. Dit kunt u zelfs nog doen nadat u de AOW-leeftijd hebt bereikt, tot maximaal vijf jaar daarna.

Uw jaarruimte benutten doet u zo

Uw jaarruimte of reserveringsruimte benutten kan door geld te storten op een lijfrentespaarrekening of in een lijfrenteverzekering. Als u onder de maximale grens blijft, mag u dit bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Bereken uw jaarruimte

Hoe berekent u nu uw jaarruimte voor 2024? Kijk hiervoor naar uw gegevens van het jaar ervoor. In loondienst heeft u uw belastingaangifte, jaaropgave en meer nodig. Ondernemers kijken naar hun belastingaangifte, jaarwinst en meer. Vergeet niet, de jaarruimte is door nieuwe pensioenregels in 2023 toegenomen. U kunt op de website van de Belastingdienst een berekening maken.

Begin op tijd met het sparen voor uw pensioen

Uw pensioen lijkt misschien ver, maar vroeg beginnen is essentieel. Weet hoeveel u nodig heeft? Praat met een financieel adviseur om uw opties door te nemen. Zo maakt u de juiste keuzes voor een comfortabele oude dag.

Terug naar het overzicht