+31 (0)187 491 755
Stem uw hypotheek af op uw leven

Stem uw hypotheek af op uw leven

24/7 schade melden

Bij de aankoop van uw huis sluit u een hypotheek af, maar waarschijnlijk blijft uw hypotheek niet dertig jaar hetzelfde. U kunt uw hypotheek veranderen.

Bij veranderingen in uw leven moet uw hypotheek mee kunnen buigen. Met een hypotheek kunt u bijvoorbeeld een verbouwing financieren of u laat uw hypotheek meeverhuizen naar de volgende koopwoning. Als u met pensioen gaat kunt u de overwaarde van uw huis deels weer opnemen met een hypotheek. Wat is er mogelijk met uw hypotheek?

Het huis afstemmen op uw wensen

Misschien heeft u nog verbouwingsplannen die best kostbaar zijn. U wilt de woonkamer bijvoorbeeld groter maken met een aanbouw of de keuken en de badkamer zijn verouderd en moeten eigenlijk vervangen worden. Als u het geld er niet voor hebt liggen, kunt u een extra hypotheek nemen. Een zogenaamde tweede hypotheek. Hiervoor heeft u wel overwaarde in uw huis nodig. Met een extra hypotheek kunt u uw huis afstemmen op uw woonwensen.

Een noodzakelijke verbouwing financieren

Een eigen woning brengt ook onderhoudskosten met zich mee. U moet bijvoorbeeld het dak volledig laten vervangen. Dit soort onderhoudswerkzaamheden zijn kostbaar. Met een tweede hypotheek is de verbouwing te financieren. Ook hierbij geldt weer als vereiste dat er overwaarde in het huis zit. Overwaarde creëert u door aflossingen op de hypotheek en ontstaat door waardestijgingen van het huis.

De hypotheek meeverhuizen naar de volgende koopwoning

Op termijn gaat u mogelijk de volgende stap zetten. U koopt een ruimere woning of juist een kleinere woning als de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Door de lage hypotheekrentes van dit moment kan het uit om een hypotheek af te sluiten die u mee kunt verhuizen naar de volgende woning. U kiest bijvoorbeeld nu voor een rentevast periode van twintig jaar. Na vijf jaar koopt u een ander huis. De hypotheek op het vorige huis kunt u meenemen naar de volgende koopwoning. Als de rente over vijf jaar hoger is, kan dit een groot financieel voordeel geven.

De overwaarde uit het huis halen met een extra hypotheek

Zodra u met pensioen gaat kunt u de overwaarde benutten om extra bestedingsruimte te krijgen. Het huis verkopen om de overwaarde vrij te krijgen is een optie. U kunt ook een (extra) hypotheek op het huis nemen. Dit wordt ook wel een krediethypotheek of een verzilverhypotheek genoemd. Het bedrag waar u een hypotheek voor afsluit krijgt u op de bankrekening gestort. Vervolgens betaalt u alleen rente en geen aflossing. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar.

Terug naar het overzicht