Schulden, hoe kom je er vanaf?
Het is belangrijk om zo snel mogelijk van uw schulden af te komen, maar hoe doet u dit?
Schulden bouwt u zeer eenvoudig op, er weer vanaf komen is lastiger. Het is een kwestie van zuinig leven en hulp inschakelen indien nodig.
Het voorkomen van schulden is eenvoudiger dan het wegwerken van schulden. Bij het terugbetalen bent u namelijk ook nog rente en kosten verschuldigd. De spaarrentes zijn laag, maar de verschuldigde rente op schulden kan hoog oplopen. Heeft u schulden en vraagt u zichzelf af hoe u er weer vanaf komt? Wij kunnen u een paar handvaten geven.
Steek uw kop niet in het zand
Bezig zijn met geldzaken is voor de meeste mensen geen hobby. Na het ontvangen van een factuur legt u deze het liefst even weg voor een paar weken. Te betalen rekeningen komen namelijk vaak niet op een gunstig moment. Maar rekeningen op een grote stapel leggen is niet de oplossing. Zoek gelijk naar een oplossing als het betalen even niet mogelijk is. Bel bijvoorbeeld de schuldeiser voor het afspreken van een betalingsregeling. Of geef aan dat het tijdig betalen niet gaat lukken. Zo voorkomt u lastige incassobrieven en extra kosten.
Probeer schulden te bundelen
U kunt beter bij één partij een grote schuld hebben dan bij meerdere schuldeisers kleinere schulden. U kunt bijvoorbeeld een doorlopend krediet afsluiten en een bedrag lenen om de rest van de schulden mee af te lossen. Maar dit is niet de oplossing als er al achterstanden geregistreerd staan bij het BKR. Banken staan namelijk niet meer open voor een lening als ze bij de registraties zien dat u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet.
Zoek hulp bij de gemeente
U kunt gebruik maken van experts op dit gebied bij de gemeente. Zij weten welke regelingen voor u open staan en ze weten hoe ze afspraken kunnen maken met de schuldeisers en wat uw rechten zijn. Welke hulp ze kunnen bieden is afhankelijk van welk stadium u in zit en natuurlijk van persoonlijke factoren. Schakel zo vroeg mogelijk hulp in. Schulden zijn eenvoudiger op te lossen als ze nog niet zo oud zijn.
Maak voor uzelf een overzicht van de schulden
Ook als u hulp inschakelt moet u voor uzelf eerst inzichtelijk hebben wat uw financiële situatie is. Dus wie zijn de schuldeisers, hoe groot zijn de achterstanden en van welke datum zijn de schulden? Alleen met een goed overzicht kunt u er iets tegen doen. Zo voorkomt u verrassingen waardoor u afbetalingsregelingen niet na kunt komen. Blijf de post hierover ook goed administreren.
Los eerst de meest brandende issues op
Gas, licht en onderdak kun je echt niet zonder. Daarom zijn de verhuurders van het huis of de bank waar de hypotheek loopt belangrijke schuldeisers. Ook moet u voorkomen dat de energieleverancier u afsluit. Blijf dus in gesprek met deze partijen en neem ze mee in de mogelijkheden die u nog wel heeft.