Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor uw portemonnee?
Op Prinsjesdag 2024 heeft de regering haar plannen voor het komende jaar bekendgemaakt. Maar wat betekenen deze plannen nu concreet voor u? We zetten de belangrijkste gevolgen voor u op een rij.
Meer koopkracht voor de meeste Nederlanders
Goed nieuws: de meeste mensen gaan er in 2025 financieel op vooruit. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 0,7 procent. Vooral mensen met een laag middeninkomen profiteren, met een verwachte stijging van 1,1 procent. Alleenstaanden en werkenden gaan er iets meer op vooruit dan tweeverdieners en gepensioneerden.
Veranderingen in de inkomstenbelasting
Er komt een extra schijf in de inkomstenbelasting. Het tarief voor de laagste inkomens gaat omlaag, waardoor u meer overhoudt van uw salaris. Wel daalt de algemene heffingskorting, wat vooral gevolgen heeft voor lagere inkomens. Middeninkomens gaan er door deze verandering juist iets op vooruit.
Stijging van de zorgpremie
Helaas gaat de zorgpremie voor de basisverzekering omhoog. De verwachting is een stijging van ongeveer 121 euro per jaar, ofwel zo'n 10 euro per maand. Goed om te weten: de zorgtoeslag stijgt ook, met 6,50 euro per maand. Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro.
Veranderingen in toeslagen en kindgebonden budget
Er is ook goed nieuws voor ouders en huurders. Het kindgebonden budget gaat omhoog, net als de huurtoeslag. Tweeverdieners met één kind ontvangen in 2025 bijvoorbeeld 2.511 euro, tegenover 2.436 euro nu. De huurtoeslag stijgt met 11,50 euro per maand.
Hogere belasting op bepaalde producten en diensten
Vanaf 2026 gaat de btw omhoog op verschillende producten en diensten. Dit geldt onder andere voor hotelovernachtingen, festivals, boeken, kranten en bezoeken aan theater, museum of sportschool. Hierdoor kunnen deze producten en diensten duurder worden.
Energierekening en verduurzaming
Uw energierekening gaat waarschijnlijk iets omlaag. Bij een gemiddeld verbruik betaalt u ongeveer 37 euro minder per jaar. De subsidie voor elektrische auto's verdwijnt in 2025, maar de ISDE-regeling voor het verduurzamen van uw huis blijft bestaan.
Openbaar vervoer wordt duurder
Als u vaak met de trein reist, moet u rekening houden met hogere kosten. De prijzen van NS-treinkaartjes gaan in 2025 met 6 procent omhoog. Dit geldt niet voor reizen met regionale vervoerders.
Conclusie
Al met al lijken de meeste Nederlanders er in 2025 financieel op vooruit te gaan. Toch zijn er ook enkele prijsstijgingen waar u rekening mee moet houden. Het is altijd verstandig om uw persoonlijke situatie goed te bekijken en zo nodig uw financiële planning aan te passen.
Houd er rekening mee dat deze plannen nog goedgekeurd moeten worden door de Tweede en Eerste Kamer. Pas dan weten we zeker of alles doorgaat zoals nu is aangekondigd.