+31 (0)187 491 755
Moeten zzp'ers geld apart leggen voor de Belastingdienst?

Moeten zzp'ers geld apart leggen voor de Belastingdienst?

  • Home
  • Nieuws
  • Moeten zzp'ers geld apart leggen voor de Belastingdienst?
24/7 schade melden

Moeten zzp'ers geld apart leggen voor de Belastingdienst?

Voor bijvoorbeeld de btw en de inkomstenbelasting is het aan te bevelen dat zzp'ers geld reserveren.


Zelfstandigen krijgen maandelijks geld binnen waar de Belastingdienst ook nog een deel van op gaat opeisen. Welke heffingen moet u rekening mee houden?

Op meerdere manieren gaat de Belastingdienst belasting heffen over de bruto inkomsten van een zzp’er. Het lastige is dat u niet weet welk deel van het inkomsten vrij te besteden is en welk deel niet. Dat is ook niet zo eenvoudig te berekenen, want de hoogte van de afdracht aan de Belastingdienst is van veel factoren afhankelijk. Welke heffingen kunt u verwachten?

Maak een onderscheid tussen de omzet en de ontvangen btw bedragen

De omvang bepalen van de heffing van de inkomstenbelasting en de premie Zorgverzekeringswet (ZVW) is moeilijk, maar het is relatief eenvoudig voor de btw. Als u btw-plichtig bent, gaat het om een heffing van 9 of 21 procent. Per ontvangen betaling kunt u het bedrag aan btw dus alvast reserveren. Door het ook nog op een aparte rekening te zetten, is het ook gelijk al een reservering voor de afdracht.

De zelf betaalde btw kunt u weer verrekenen

De btw die u zelf betaalt kunt u verrekenen met de af te dragen btw. Uiteraard moet het wel gaan om een zakelijke uitgave. In de aangifte mag u de betaalde btw verrekenen met de af te dragen btw.

Hoeveel inkomstenbelasting betaalt u?

Beginnende zzp’ers voelen zich vaak rijk bij het ontvangen van de inkomsten, maar uiteraard zijn het bruto inkomsten. De Belastingdienst gaat er inkomstenbelasting op inhouden, maar hoeveel is vooraf niet bekend. U heeft namelijk vrijstellingen en ook nog eens twee belastingschijven waar de inkomsten in kunnen vallen. Met een laag inkomen valt de belastingdruk naar verhouding mee door heffingskortingen. Na het afronden van een kalanderjaar kunt u weten hoeveel belasting u moet afdragen. Aan het begin van het jaar kunt u het alleen maar inschatten. Hier kan de boekhouder bij helpen.

U heeft recht op aftrekposten

Er zijn aftrekposten waar iedereen recht op heeft, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Daarnaast zijn er aftrekposten speciaal voor ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Daar komt nog bij dat aan de aftrekposten ook weer voorwaarden kleven. De algemene heffingskorting heeft u geen recht op als uw inkomen boven de 73.031 euro uitkomt.

Daar komt de premie Zorgverzekeringswet nog bij

Ook via het inkomen betalen we mee aan de gezamenlijke zorgkosten in Nederland. Werkgevers houden deze premie in op het inkomen van werknemers. Zelfstandigen moeten het zelf afrekenen met de Belastingdienst.

Uw boekhouder kan voor u berekenen hoeveel u maandelijks ongeveer moet reserveren.

Terug naar het overzicht