+31 (0)187 491 755
Kopie van uw identiteitsbewijs sturen - Wat zijn de gevolgen?

Kopie van uw identiteitsbewijs sturen - Wat zijn de gevolgen?

  • Home
  • Nieuws
  • Kopie van uw identiteitsbewijs sturen - Wat zijn de gevolgen?
24/7 schade melden

Kopie van uw identiteitsbewijs sturen - Wat zijn de gevolgen?

Het verstrekken van een kopie van uw identiteitsbewijs kan verkeerd aflopen als deze in verkeerde handen komt.


Bedrijven en instellingen vragen om verschillende redenen om een kopie van uw identiteitsbewijs. U riskeert identiteitsfraude. Hoe lost u dit probleem op? 

Met uw identiteitsbewijs in de hand kunnen criminelen uw identiteit stelen of op een andere manier misbruik maken van het fysieke of digitale document. Met een paar tips kunt u de kans op misbruik van uw identiteit voorkomen. De Rijksoverheid heeft een app geïntroduceerd waar u ook baat bij kunt hebben. Laten we beginnen met de gouden regels over hoe u met uw identiteit om gaat.

Uw identiteitskaart is een zeer belangrijk document

Een identiteitskaart of een paspoort is een zeer gewild document voor criminelen. Hiermee kunnen ze onder uw naam bijvoorbeeld een loods huren voor het onderbrengen van een hennepkwekerij. De documenten zijn moeilijk te vervalsen, dus komen ze er liever op een andere manier aan. Uw paspoort wordt bijvoorbeeld verkocht aan iemand die op u lijkt. Waak dus goed over uw identiteit.

Een foto van uw identiteitsbewijs kunnen ze al veel mee

U moet goed waken over uw identiteitskaarten, maar denk ook aan het goed beveiligen van telefoons  en computers. Waarschijnlijk heeft u al een keer een kopie gemaakt van uw paspoort. Misschien heeft u deze foto nog steeds in de telefoon staan of in uw email. Beveilig uw bestanden daarom ook goed. Dus geen standaard wachtwoord op uw computer en op uw e-mailaccount. Nog beter is het om foto’s van uw identiteitsbewijs gelijk weer te verwijderen.

Geef liever geen kopie af van uw identiteitsbewijs

Oplichters proberen ook wel eens mensen online te ‘dwingen’ om een kopie op te sturen. Soms kunt u er echt niet onderuit, maar geef liever geen kopie af. Bij het aankopen van een product stuurt u nooit een kopie mee. Dit is een populaire manier van criminelen om aan uw identiteit te komen. Ze sturen u bijvoorbeeld alvast het gekochte product en u betaalt pas bij ontvangst, maar als extra zekerheid willen ze een kopie van uw identiteitskaart. Trap hier niet in.

Moet u toch een kopie verstrekken? Gebruik de KopieID app

Als het dan toch moet, beveilig uw kopie dan. Met de KopieID app van de Rijksoverheid kunt u een foto maken en vervolgens uw BSN-nummer doorstrepen. Deze hoeven ze namelijk niet te hebben. Ook wordt de kopie voor fraude onbruikbaar gemaakt. Er komt een watermerk over de foto met daarop in tekst voor wie de kopie bedoeld is, waar de kopie voor mag worden gebruikt en de datum van het verstrekken van de kopie. Op deze manier kunnen anderen niets met de kopie. 

Terug naar het overzicht