+31 (0)187 491 755
Kiest u voor een afbetaalde hypotheek of voor sparen?

Kiest u voor een afbetaalde hypotheek of voor sparen?

  • Home
  • Nieuws
  • Kiest u voor een afbetaalde hypotheek of voor sparen?
24/7 schade melden

Kiest u voor een afbetaalde hypotheek of voor sparen?

Wat is verstandig? Een flink bedrag achter de hand houden of een hypotheekvrij huis?


Het ideaal is een volledig afbetaalde hypotheek, maar voor het niet helemaal aflossen en geld achter de hand houden valt ook zeker iets te zeggen.

Veel huiseigenaren houden ook in de toekomst een hypotheek op de eigen woning. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de aflossingsvrije hypotheek, maar dat probleem kunt u ondervangen met extra aflossingen. De resterende hypotheekschuld aflossen is een goed streven, maar laat u vooraf wel goed adviseren of het echt de beste keuze is in uw situatie.

Beter extra spaargeld achter de hand hebben?

U heeft bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van 30.000 euro. In stapjes kunt u deze schuld afbetalen, zodat u ook van de aflossingsvrije hypotheek af kunt komen. Dat kunt u doen, maar u kunt er ook voor kiezen om het geld wel achter de hand te houden maar nog niet af te lossen. Dit zorgt namelijk voor een goede financiële buffer. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een pensioentekort opvangen. Maar zorg er wel voor dat u ook de toekomstige lasten van de hypotheek onder controle houdt. 

Hoe houdt u controle over uw aflossingsvrije hypotheek?

Nog een hypotheek op uw huis houden heeft u natuurlijk liever niet. Maar aan de andere kant wilt u ook niet dat u maandelijks te weinig te besteden heeft, maar wel een hoge overwaarde in uw huis heeft waar u niets mee kunt. Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn. Zet de hypotheekrente bijvoorbeeld voor een periode van 20 jaren vast. Laat de hypotheek in ieder geval controleren door een hypotheekadviseur, dan kunt u ook gelijk advies inwinnen over wat in uw geval de beste keuze is. Aflossen of het geld contant houden en eventueel uw pensioen aanvullen.

De hypotheeklasten moeten ook in de toekomst betaalbaar blijven

Het maakt natuurlijk wel een groot verschil of u nog een aflossingsvrije hypotheek van 20.000 euro heeft of van 100.000 euro. Niet aflossen is alleen maar aan te raden als de lasten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Houd er ook rekening mee dat de betaalde hypotheekrente niet altijd aftrekbaar blijft. U heeft namelijk 30 jaren recht op hypotheekrenteaftrek. Wettelijk is vastgelegd dat u de renteaftrek in ieder geval houdt tot 2031. Daarna kan het stoppen doordat u al 30 jaren van hypotheekrenteaftrek heeft genoten.

Met spaargeld kunt u nog alle kanten op

Overwaarde in uw huis heeft u pas iets aan na het verkopen van uw huis. U kunt het geld al deels uit de woning halen door het vestigen van een nieuwe hypotheek, maar daar komen weer vaste lasten van. Een bank leent u namelijk een bedrag uit met het huis als onderpand. Vaak is het dan beter om een schuld op het huis te houden en niet extra af te lossen. 

Terug naar het overzicht