+31 (0)187 491 755
Kenteken schorsen - Hoe en waarom doet u het?

Kenteken schorsen - Hoe en waarom doet u het?

  • Home
  • Nieuws
  • Kenteken schorsen - Hoe en waarom doet u het?
24/7 schade melden

Kenteken schorsen - Hoe en waarom doet u het?

Als u uw motorrijtuig langdurig niet gebruikt, kunt u onder bepaalde voorwaarden het kenteken schorsen.


Gaat u uw motorrijtuig opknappen? U kunt het kenteken schorsen. Pas op, na de gekozen periode vervalt de schorsing, dus moet het motorrijtuig weer verzekerd worden.

In sommige gevallen kunt u met zekerheid zeggen dat u uw auto, motor, scooter of brommer niet gaat gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een kenteken op naam, maar het voertuig moet nog het nodige onderhoud aan verricht worden. Als eigenaar bent u verplicht om het motorrijtuig te verzekeren, ook als u tijdelijk geen gebruik maakt van de auto. U komt onder de verzekeringsplicht uit na het schorsen van het kenteken.

Hoe kunt u een kenteken schorsen?

De eigenaar van een motorrijtuig is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade aangericht door het betreffende motorrijtuig aan anderen. Het opschorten van een kenteken doet u online, of u gaat naar een kentekenloket, een RDW-balie of een RDW-keuringsstation. Door het schorsen vervalt de verzekeringsplicht. Ook hoeft u de auto niet te laten keuren en de motorrijtuigenbelasting bent u tijdelijk niet verschuldigd. Bij een schorsing van een kenteken kan u kiezen voor 1, 2 of 3 jaar. U kunt de schorsing eerder stopzetten.

Wat gebeurt er na een schorsing?

Na de gekozen schorsingsperiode stopt de schorsing automatisch. Ook als uw auto nog steeds volledig ontmanteld in de garage staat, ontstaat toch weer de verzekeringsplicht. Ook moet u weer zorgen voor een APK-keuring en bent u weer motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Dit kunt u oplossen door weer opnieuw het kenteken te schorsen, maar daar is dus wel actie voor nodig. Is het motorrijtuig niet verzekerd na de periode van schorsing? Een boete dreigt dan.

RDW denkt met de mensen mee

U bent zelf verantwoordelijk voor het weer verzekeren van uw auto of ander motorrijtuig. Doordat schorsingen automatisch vervallen heeft de RDW een extra service in het leven geroepen. Bij het onverzekerd zijn krijgt u niet gelijk een bekeuring, maar het RDW stuurt eerst nog een waarschuwingsbrief. Deze wordt vier tot vijf weken na het vervallen van de schorsing verstuurd. Blijft de verzekering alsnog uit, dan volgt een boete.

Autoverzekering kunt u ook opschorten

Met een geschorst kenteken heeft u tijdelijk ook geen autoverzekering nodig. Ook die verzekering kunt u tijdelijk opschorten. De polis wordt als het ware bevroren. De opgebouwde schadevrije jaren blijven in de verzekering, net als de al betaalde premie. Zodra de verzekeringsplicht weer ontstaat, kunt u de verzekering weer in laten gaan.

Terug naar het overzicht