+31 (0)187 491 755
Kent u de meest gebruikte verzekeringstermen?

Kent u de meest gebruikte verzekeringstermen?

  • Home
  • Nieuws
  • Kent u de meest gebruikte verzekeringstermen?
24/7 schade melden

Kent u de meest gebruikte verzekeringstermen? 

We leggen graag enkele termen uit die vaak door verzekeraars worden gebruikt en eigenlijk een toelichting nodig hebben, met name met betrekking tot inboedel- en opstalverzekeringen.


Verzekeraars gebruiken meestal woorden die u vaker hoort, maar waarvan u niet kunt zeggen wat ze betekenen. Een paar veel gebruikte woorden lichten we toe.

In de polisvoorwaarden wordt veel jargon gebruikt. Veel verzekeraars hebben het taalgebruik in de polisvoorwaarden al zoveel mogelijk vereenvoudigd, maar er blijven nog voldoende termen over waarvan u niet precies weet wat ze inhouden. U hoeft ook niet alles over het verzekeren te weten, maar een aantal veelgebruikte termen leggen we graag uit.

Allrisk inboedelverzekering

De term allrisk wordt vooral veelvuldig gebruikt voor de autoverzekering, maar voor de woonverzekeringen is deze term ook te gebruiken. De allrisk dekking biedt de meest uitgebreide dekking. Voor de inboedel betekent het dat u bijvoorbeeld een door uzelf beschadigd vloerkleed vergoed krijgt. De meeste inboedelverzekeringen bieden een extra uitgebreide dekking. Deze verzekering keert uit als het vloerkleed beschadigd raakt door brand of als het wordt gestolen. Met de allrisk inboedelverzekering keert de verzekeraar bijvoorbeeld ook uit als u per ongeluk een open blik verf laat vallen op het vloerkleed.

Herbouwwaarde

De herbouwwaarde wordt vaak gebruikt in de opstalverzekering (woonhuisverzekering). Dit is het bedrag dat nodig is voor het herbouwen van het huis op dezelfde plek. Voor de opstalverzekering is de herbouwwaarde het bedrag waar het huis tegen verzekerd moet worden. Bij de inboedelverzekering moet de nieuwwaarde van de spullen het verzekerde bedrag zijn. Voor de opstalverzekering een te lage herbouwwaarde aanhouden kan bij een schade zorgen voor een lagere uitkering.

Dagwaarde

De dagwaarde heeft onder andere betrekking op de autoverzekering en de inboedelverzekering. Dit is het bedrag dat de spullen of de verzekerde auto nog waard zijn. Voor de inboedelverzekering gaat de verzekeraar bij schade meestal uit van de nieuwwaarde. Als de dagwaarde laag is kan de verzekeraar bij schade toch uitgaan van de huidige waarde, de dagwaarde dus.

Wanneer bent u oververzekerd?

De term oververzekerd wil zeggen dat je te ruim verzekerd bent of als u spullen voor een te hoog bedrag verzekerd zijn. Uw inboedel heeft bijvoorbeeld een nieuwwaarde van 40.000 euro, en u heeft de inboedel verzekerd voor 50.000 euro. In dat geval bent u oververzekerd. U bent onderverzekerd als de waarde van de inboedel hoger is dan het verzekerde bedrag op de polis. Bij het oververzekerd zijn betaalt u te veel voor de verzekering.

Eigen risico

Dit is het bedrag dat u zelf draagt bij een schade. In de inboedelverzekering heeft u bijvoorbeeld een eigen risico van 50 euro. Bij een schade krijgt u het schadebedrag vergoed minus het verschuldigde eigen risico. Bij schade door een storm kan er een extra eigen risico gelden.

Terug naar het overzicht