+31 (0)187 491 755
Kan ik mijn hypotheek nog betalen bij werkloosheid?

Kan ik mijn hypotheek nog betalen bij werkloosheid?

  • Home
  • Nieuws
  • Kan ik mijn hypotheek nog betalen bij werkloosheid?
24/7 schade melden

Kan ik mijn hypotheek nog betalen bij werkloosheid?

Door het verliezen van uw baan kunnen de hypotheeklasten onbetaalbaar worden. Met een woonlastenverzekering kunt u het tekort tijdelijk verzekeren.


De maximale hypotheek wordt afgestemd op het inkomen bij het afsluiten van de hypotheek. Door het verliezen van uw baan kan uw inkomen sterk dalen.

Soms loopt niet alles zoals u verwacht. Door corona of door andere oorzaken kunt u de komende jaren uw baan verliezen. Als u een arbeidsverleden hebt opgebouwd kunt u recht hebben op een WW-uitkering. De uitkering duurt maximaal twee jaar, of natuurlijk tot u een andere baan vindt. Maar het inkomen daalt wel tijdens de uitkeringsperiode. Kunt u uw hypotheeklasten dan nog betalen?

Hoe hoog is de WW-uitkering?

Gedurende de eerste twee maanden van de werkloosheid heeft u recht op 75 procent van uw inkomen. Daarna zakt de uitkering naar 70 procent van uw loon. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen kan uw baan verliezen een grotere terugval in inkomen betekenen. Er geldt namelijk een maximum dagloon waar u een uitkering over krijgt. Het maximum dagloon bedraagt ongeveer 265 euro per dag. Bij een hoger inkomen is de terugval in inkomen groter bij werkloosheid.

Niet maximaal lenen

Het verliezen van uw baan is een risico waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Maar door de hoge huizenprijzen van dit moment is het niet maximaal lenen op uw inkomen lastig. Steeds meer potentiële kopers moeten maximaal lenen om te kunnen kopen. Als u maximaal 300.000 euro kunt lenen, kunt u er beter voor kiezen om maximaal voor bijvoorbeeld 250.000 euro een huis te kopen. Als u de mogelijkheid hebt om niet maximaal te lenen, is dat zeker een aanrader. Zo bouwt u een extra financiële zekerheid in.

Zijn de hypotheeklasten nog betaalbaar?

U kunt voor uzelf uitrekenen in hoeverre het u lukt om met een verlaagd inkomen de maandlasten op te brengen. Als u bijvoorbeeld maandelijks nu niets overhoudt met uw reguliere inkomen, dan weet u dat er een probleem ontstaat zodra u uw baan verliest. Met spaargeld achter de hand kunt u tijdelijke tekorten opvangen.

Risico’s indekken met een woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kunt u de financiële risico’s van het arbeidsongeschikt en het werkloos raken verzekeren. Deze verzekering beperkt de financiële gevolgen van het verliezen van uw baan. Het is een tijdelijke oplossing, maar hiermee kunt u wel een financieel tekort opvangen.

Een financieel tekort kan ook aanhouden na het vinden van een nieuwe baan

Ook na de periode van werkloosheid kan er een tekort blijven. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat u een lager inkomen krijgt in uw nieuwe baan. Als hierdoor de hypotheeklasten moeilijk betaalbaar blijven, kunt u in gesprek gaan met de hypotheekadviseur voor een oplossing gericht op de nieuwe situatie.

Terug naar het overzicht