+31 (0)187 491 755
Jaarlijkse aangifte - Wat moet u niet vergeten?

Jaarlijkse aangifte - Wat moet u niet vergeten?

  • Home
  • Nieuws
  • Jaarlijkse aangifte - Wat moet u niet vergeten?
24/7 schade melden

De komende maanden gaat u financiële gegevens verzamelen over 2023. Vanaf maart kunt u namelijk weer de belastingaangifte invullen. Wat moet u niet vergeten?

De Belastingdienst zorgt voor een gedeeltelijk ingevulde aangifte, maar deze gegevens moet u controleren. In sommige gevallen moet u de gegevens zelf ook nog aanvullen met aftrekposten waar u baat bij kunt hebben. Voor ondernemers is de aangifte weer stukken complexer. Vaak besteden ondernemers de aangifte uit aan de boekhouder of accountant. Wij komen alvast met een aantal aandachtspunten. Waar moet u op letten en waar kunt u alvast bewijsstukken over verzamelen?

Bent u verhuisd in 2023?

Door het kopen van een eigen huis heeft u extra aftrekposten die u zeker niet moet vergeten. Het gaat namelijk om ruime aftrekposten, die u in de aangifte mee mag nemen. De kosten die gemaakt zijn voor het rond krijgen van de financiering zijn namelijk aftrekbaar. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende kostenposten:

Heeft u ook lijfrentepremie betaald?

Bent u bezig met het aanvullen van uw pensioen met een lijfrentekapitaal? De inleg kunt u aftrekken van het inkomen. Zodra u met pensioen gaat, kunt u met het opgebouwde kapitaal een jaarlijkse of maandelijkse uitkering aankopen. Het voordeel is dat u de inleg nu af kunt trekken tegen een hoog tarief. Na pensionering zit u waarschijnlijk op een lager tarief. Door deze constructie kunt u een fiscaal voordeel behalen. Het geld dat als lijfrente gestort is, telt niet meer mee als vermogen waarover u jaarlijks belasting moet betalen. Dat is nog een extra voordeel van het opbouwen van een lijfrentekapitaal.

Ondernemers hebben extra aftrekposten

Als ondernemer kunt u profiteren van aftrekposten waar werknemers geen recht op hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Ondernemers kunnen ook nog profiteren van verschillende manieren om versneld af te schrijven op aangekochte bedrijfsmiddelen. Ook bestaat er recht op de mkb winstvrijstelling. Dit voordeel bestaat uit vrijstelling van 13,31% van de winst. Hier heeft u ook recht op als u niet onder de definitie mkb’er valt.

De premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar

Ondernemers hebben bij arbeidsongeschiktheid geen sociaal vangnet waar ze op terug kunnen vallen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is het financiële risico wel te verzekeren. De premie die hiervoor is betaald, is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting.

Heeft u in 2023 hoge zorgkosten gemaakt?

Zorgkosten de niet verzekerd zijn in de zorgverzekering, draagt u zelf. Bij hoge kosten kunt u een deel van de kosten van de Belastingdienst terugkrijgen. Let wel op het drempelbedrag. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen is er een bedrag opgenomen waar u boven moet zitten om van deze aftrekpost gebruik te kunnen maken. Voor de meeste Nederlanders gaat het in 2023 om een drempelinkomen van 1,65 procent van het inkomen.

Terug naar het overzicht