+31 (0)187 491 755
Is het verstandig om online een hypotheek af te sluiten?

Is het verstandig om online een hypotheek af te sluiten?

  • Home
  • Nieuws
  • Is het verstandig om online een hypotheek af te sluiten?
24/7 schade melden

Is het verstandig om online een hypotheek af te sluiten?

Bij het kiezen van de juiste hypotheek komen veel zaken kijken, maar is het online afsluiten een goed idee?


Een hypotheek is een adviesproduct. Toch is het mogelijk om tegen lage kosten online een hypotheek af te sluiten. Waarom is dat niet verstandig?

Tot een aantal jaren geleden werd de beloning voor het werk van de hypotheekadviseur verwerkt in de hypotheek en de gekoppelde verzekeringen. Tegenwoordig moeten de kosten transparant zijn. Dus is ervoor gekozen om de provisie voor de adviseur uit het product te sleutelen. De hoogte van de kosten is hierdoor inderdaad transparanter geworden. De advieskosten lijken vaak hoog, maar in de praktijk valt het mee.

Een hypotheek kiezen is meer dan hypotheekrentes vergelijken

De laagste hypotheekrente voor een bepaalde rentevaste periode is zo gevonden, maar daarmee heeft u waarschijnlijk nog niet de voor u beste hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek moet u ook rekening houden met wat er de komende dertig jaar kan gebeuren. Een van de huiseigenaren kan arbeidsongeschikt raken of zijn of haar baan verliezen. Zijn de hypotheeklasten dan ook nog op te brengen? Of nog erger, een van de huiseigenaren overlijdt. De betaalbaarheid van de hypotheeklasten gedurende de volledige looptijd weegt mee bij het afsluiten van een hypotheek.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een hypotheek?

Dat is een niet makkelijk te beantwoorden vraag. Het antwoord op deze vraag maakt de hypotheek een adviesproduct. Er moet met zoveel zaken rekening worden gehouden. De antwoorden verschillen ook per persoon. Heeft u bijvoorbeeld de wens om vanaf uw 60e minder te gaan werken? Hier moet bij het afsluiten van de hypotheek al rekening mee worden gehouden. De hypotheeklasten zijn de duurste vaste last, dus ga niet over één nacht ijs.

Waarin kunnen hypotheken verschillen?

Het is een lening waar u een koophuis mee financiert, maar de voorwaarden kunnen het verschil maken. Kunt u bijvoorbeeld de hypotheek tussentijds gratis aanpassen? Mag u extra aflossen? Is de hypotheek mee te verhuizen naar een ander huis? Dit soort zaken kunnen gedurende de looptijd van de hypotheek een groot verschil maken. De verzekeringen naast de hypotheek kunnen ook belangrijk worden. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering. Bij veranderingen in uw leven moeten de maandlasten ook betaalbaar blijven.

Het klinkt natuurlijk fantastisch…. honderden euro’s besparen op de advies- en bemiddelingskosten. Maar een goed advies verdient u weer terug gedurende de looptijd van een hypotheek. U wilt natuurlijk besparen, maar doe dat wel op de juiste dingen.

Terug naar het overzicht