+31 (0)187 491 755
Hypotheek afsluiten - Kunnen senioren dat nog?

Hypotheek afsluiten - Kunnen senioren dat nog?

  • Home
  • Nieuws
  • Hypotheek afsluiten - Kunnen senioren dat nog?
24/7 schade melden

Onterecht bestaat het idee dat ouderen geen hypotheek meer af kunnen sluiten. Op een hogere leeftijd is het lastiger, maar er zijn nog steeds mogelijkheden. 

Bij het ouder worden veranderen ook de woonwensen. Ouderen willen vaak kleiner wonen, met het liefst ook nog alle faciliteiten op de begane grond. Op hogere leeftijd een huis financieren is lastig, maar met bijvoorbeeld overwaarde uit de vorige woning in de hand zijn er legio mogelijkheden.

Een huis voor 100 procent financieren lukt niet altijd

Niet alle geldverstrekkers zijn bereid om aan een gepensioneerde 100 procent van de marktwaarde te financieren. Het risico voor de geldverstrekker is namelijk te groot in dat geval. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een looptijd van tientallen jaren is niet meer mogelijk en het onderpand (het huis) heeft nog te weinig waarde ten opzichte van de schuld op het huis.

Is het pensioeninkomen toereikend?

Bij het afsluiten van een hypotheek baseert de geldverstrekker zich op het inkomen van dat moment. Maar vanaf tien jaren voor de AOW-leeftijd wordt er ook rekening gehouden met het pensioeninkomen. Langer dan tien jaren voor de pensioenleeftijd gaat de geldverstrekker nog uit van uw huidige inkomen. Ook als u langer dan tien jaren voor de einddatum zit is het trouwens verstandig om rekening te houden met het pensioeninkomen. Met een laag pensioeninkomen moeten de maandlasten ook nog behapbaar zijn.

Een gedeeltelijke financiering ligt minder lastig

Met een overwaarde van bijvoorbeeld 100.000 euro uit een vorige woning op zak is een financiering regelen een stuk eenvoudiger. Heeft u in een oude hypotheek nog een aflossingsvrij deel zitten? Deze kunt u meenemen naar de nieuwe hypotheek. Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken een maandelijkse aflossing bevatten, maar als er nog een hypotheek is van voor 2013, is het mogelijk om een deel aflossingsvrij te laten en toch recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Houd rekening met een beperkte duur van de hypotheekrenteaftrek

Als u al tientallen jaren gebruik heeft gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, moet u er rekening mee houden dat de fiscale voordelen maximaal 30 jaren gelden. U houdt in ieder geval recht op aftrek tot 2031.

Rekenen banken hogere hypotheekrentes aan senioren?

Nee, dat doen ze niet. De hypotheekrente kan bijvoorbeeld wel afhankelijk zijn van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het huis, maar banken straffen huizenkopers niet af op de leeftijd.

Houd rekening met niet te financieren kosten

Met eigen geld achter de hand kunt u een deel van de koopsom van de nieuwe woning in één keer afrekenen, maar houd wel rekening met de kosten. Bij het kopen heeft u bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Dit gaat uiteraard weer ten koste van het geld dat u kunt gebruiken voor het in één keer betalen van een deel van de koopsom.

Terug naar het overzicht