+31 (0)187 491 755
Hoe kunt u een hypotheek afsluiten zonder een vaste baan?

Hoe kunt u een hypotheek afsluiten zonder een vaste baan?

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe kunt u een hypotheek afsluiten zonder een vaste baan?
24/7 schade melden

Ja, dat kan! Voor het afsluiten van een hypotheek is het namelijk niet altijd nodig om een vast contract te hebben. Dat zou namelijk betekenen dat u als flexwerker of uitzendkracht nooit een eigen huis zou kunnen kopen. In dit blog vertellen we u alles over de mogelijkheden.

Een hypotheek afsluiten als flexwerker

Als flexwerker heeft u niet iedere maand hetzelfde inkomen. Veel flexwerkers denken daardoor dat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Toch is het wel degelijk mogelijk om op een verantwoorde manier een hypotheek af te sluiten als flexwerker. Dit kan met de Arbeidsmarktscan. 

Wat is de Arbeidsmarktscan? 

Met de Arbeidsmarktscan kunt u zelf berekenen of u in aanmerking komt voor een hypotheek. De enige voorwaarde om de scan te kunnen doen, is dat u de afgelopen veertien maanden inkomen uit loondienst hebt gehad. 

Op basis van uw leeftijd, beroep, opleiding en de regio waarin u woont en werkt, krijgt u na het beantwoorden van alle vragen een score. Deze score geeft aan wat uw kansen op de arbeidsmarkt zijn voor de komende jaren. Met andere woorden: hoe waarschijnlijk het is dat jij de komende jaren een stabiel inkomen kunt verdienen. 

Direct nadat u de scan gedaan heeft, ziet u of de score voldoende is om een hypotheekaanvraag te doen. Als dat het geval is, ziet u ook direct uw verdiencapaciteit. Dat is een inschatting van uw inkomen in de komende jaren. 

De scan doet u gratis en ook voor het zien van uw score en verdiencapaciteit hoeft u niet te betalen. Wilt u uw Arbeidsmarktscan gebruiken bij de hypotheekaanvraag, dan kunt u het rapport downloaden. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar deze zijn aftrekbaar voor de belasting. 

De Arbeidsmarktscan kunt u hier doen.

Een hypotheek afsluiten als uitzendkracht

Ook voor uitzendkrachten is er een mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten: de zogenaamde Perspectiefverklaring. De Perspectiefverklaring geeft aan dat er voor u voldoende kansen op de arbeidsmarkt zijn en gaat hiervoor uit van uw huidige salaris. Voorwaarde voor het aanvragen van een Perspectiefverklaring is dat u minimaal twaalf maanden voor hetzelfde uitzendbureau werkt.

Hoe vraagt u een Perspectiefverklaring aan?

U kunt de perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau waarvoor u werkt. Heeft uw uitzendbureau geen geregistreerde perspectief-taxateur in dienst? Geen nood: u kunt dan zelf ook een externe perspectief-taxateur inschakelen.

Om de verklaring op te stellen, analyseert de perspectief-taxateur uw kansen op de arbeidsmarkt. Ook het oordeel over uw functioneren van het uitzendbureau en de kansen die zij voor u zien in de toekomst tellen mee. 

Uw financieel adviseur kan de Perspectiefverklaring in combinatie met een werkgeversverklaring vervolgens gebruiken om een hypotheek voor u aan te vragen. 

Een hypotheek aanvragen zonder vast contract kan!

U ziet, er zijn mogelijkheden om zonder vast contract een hypotheek af te sluiten op een verantwoorde manier en met NHG-garantie. Onze financieel adviseur of hypotheekadviseur vertelt u er graag meer over!

Terug naar het overzicht