+31 (0)187 491 755
Hoe komt u schadevrij de winter door?

Hoe komt u schadevrij de winter door?

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe komt u schadevrij de winter door?
24/7 schade melden

Door een flinke glijpartij op een gladde weg kunt u een schade van duizenden euro’s veroorzaken. Hoe voorkomt u autoschade door gladheid? 

Autorijden op gladde wegen geeft u een veel grotere kans op een ongeval. Ook de voorzichtige rijders kunnen met de auto wegglijden of het abrupt remmen pakt toch anders uit dan ingeschat. Bij een klein tikje tegen een andere auto kunt u toch wel uitgaan van duizenden euro’s schade. U kunt het niet volledig voorkomen, maar onze tips verkleinen de kans op schade door gladheid wel.

Rij vooral ‘te’ voorzichtig

U gaat misschien gewaarschuwd de weg op, maar u weet niet hoe glad het echt is. Een keer op de weg lijkt het vaak op het eerste oog mee te vallen. Het rijden gaat namelijk goed. Laat u niet verrassen en blijf voorzichtig rijden. Laat u vooral niet opjagen door auto’s die achter u lopen te drukken. U kunt beter een paar minuten later op de bestemming aankomen dan schade veroorzaken.

Rij vooral niet op zomerbanden

Een tip over winterbanden hoort u vaker, maar dat is ook niet voor niets. De remweg met zomerbanden is bij winters weer namelijk veel langer dan met winterbanden. Ook heeft u minder grip op de weg. Bent u niet van plan om per seizoen de banden te wisselen, ga dan voor de middenweg. Laat er bij het vervangen van de banden 4-seizoenenbanden onder zetten. Ze vormen nog steeds een onnodig groot gevaar bij winterse omstandigheden, maar zijn beter dan zomerbanden.

Let ook op het profiel

Winterbanden hebben is nog geen garantie tegen ongelukken. Een dergelijke garantie heeft u namelijk nooit. Voorkom dat u met versleten (winter)banden de weg op gaat. Met nauwelijks profiel wordt het wegdek echt een glijbaan. U moet eigenlijk minimaal een profiel hebben van 1,6 mm, maar het liefst van 2,0 mm.

Houd afstand en rem niet vlak voor een kruising

Afstand bewaren op de voorligger is altijd belangrijk, maar bij glad weer kunt u beter nog meer afstand houden. Bij een onverwachte actie van de voorligger moet u namelijk voldoende tijd hebben om erop te anticiperen. Bij een kruising is het ook opletten. U kunt doorglijden, ook als u voorzichtig remt.

Ook bij het rechtdoor rijden kunt u de macht over het stuur verliezen

In bochten is het goed opletten, maar u kunt ook wegglijden bij het rechtdoor rijden. In een uiterste geval glijdt u gewoon tegen geparkeerde auto’s aan. Pas daarom ook op rechte stukken uw snelheid aan.

Zet de wekker tien minuten vroeger

Voorkom dat u haast hebt. Ga dus vooral vroeg van huis. Zet de wekker vroeger, want het verkeer is meestal drukker bij winterse omstandigheden. Gun uzelf ook de kans om voorzichtig te rijden.

Als het toch misgaat vergoedt de autoverzekering de schade

Met de WA + volledig casco autoverzekering bent u verzekerd tegen autoschade. De WA + beperkt casco biedt bijvoorbeeld wel dekking tegen schade veroorzaakt door hagelschade, maar niet bij schade door een aanrijding. Ligt de schuld bij een ander? Dan is uw schade mogelijk verhaalbaar op de veroorzaker.

Terug naar het overzicht