+31 (0)187 491 755
Het is mogelijk om rond te komen met alleen AOW en een aanvullend pensioen.

Het is mogelijk om rond te komen met alleen AOW en een aanvullend pensioen.

  • Home
  • Nieuws
  • Het is mogelijk om rond te komen met alleen AOW en een aanvullend pensioen.
24/7 schade melden

Het is mogelijk om rond te komen met alleen AOW en een aanvullend pensioen.

Het is mogelijk om rond te komen met een AOW-uitkering en een klein pensioen, vooral als u een afbetaalde koopwoning hebt. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met individuele omstandigheden en de kosten van levensonderhoud, aangezien beide kunnen variëren.


Met een hypotheekvrije woning heeft u een minder riant pensioen nodig. Met lage maandlasten kunt u namelijk met relatief weinig inkomen goed rondkomen.

Er wordt altijd gehamerd op het belang van een volwaardig pensioen. Dat is inderdaad belangrijk, maar huiseigenaren met een afbetaalde koopwoning kunnen met een lager pensioen toch ruim leven na hun pensionering. Maar vertrouw niet te veel op lage kosten, want de eigen woning brengt natuurlijk wel onderhoudskosten met zich mee.

AOW-uitkering is een basisinkomen

Helaas bouwt niet iedereen een aanvullend pensioen op. Waar u in ieder geval recht op hebt, is een AOW-uitkering. Zodra u de pensioendatum heeft bereikt, ontvangt u een percentage van het minimumloon. Partners hebben recht op ieder 50 procent van het minimumloon, zodra ze allebei de pensioenleeftijd hebben bereikt. U heeft dus in ieder geval recht op een basisinkomen. Voor de meeste mensen zal dit niet voldoende zijn, mede door de vaste lasten die na de pensionering gewoon doorlopen.

Wat heeft u nodig na uw pensionering?

Voor uzelf kunt u inschatten wat u aan inkomen nodig hebt na het bereiken van uw pensioendatum. Houd er rekening mee dat u ook nog leuke dingen wilt doen, zoals uit eten gaan en op vakantie gaan. De volgende stap is inzicht krijgen in waar u ongeveer recht op heeft. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u inzage krijgen in de opgebouwde pensioenrechten. In een gesprek met uw financieel adviseur kunt u een plan maken voor het opbouwen van voldoende pensioen.

Ook een afbetaalde koopwoning geeft nog steeds kosten

Met een afbetaalde eigen woning heeft u geen hypotheeklasten meer, maar andere kosten lopen wel door. U kunt denken aan (gemeentelijke) belastingen, verzekeringen en vergeet vooral de onderhoudskosten niet. Vooral de buitenkant van het huis heeft door weersinvloeden aandacht nodig. U moet het huis schilderen of laten schilderen, maar grootonderhoud kan ook noodzakelijk zijn. U moet bijvoorbeeld nieuwe kozijnen plaatsen of het dak moet vervangen worden.

Wacht niet te lang met het opbouwen van een aanvullend pensioen

In vijf jaren voor uw pensioendatum gaat het opbouwen van een substantiële aanvulling op uw pensioeninkomen niet meer lukken. Er zijn interessante mogelijkheden voor het opbouwen van een aanvulling, maar u kunt de opbouw beter over tientallen jaren uitsmeren.

Met een afbetaalde woning laat u de kinderen ook nog iets na

Door de eigen woning heeft u nog een bijkomend voordeel. Na uw overlijden komt de eigen woning in de nalatenschap. Volgens de wettelijke begunstiging erven de kinderen de bezittingen van de ouders als beide ouders niet meer leven. Door een hypotheekvrij huis krijgen de kinderen het huis en ze kunnen deze verkopen en de overwaarde onderling verdelen.

Terug naar het overzicht