+31 (0)187 491 755
Het BKR - Wat leggen zij vast?

Het BKR - Wat leggen zij vast?

24/7 schade melden

Het BKR - Wat leggen zij vast?

Het BKR heeft vertrouwelijke informatie over u. Wat registreren ze en kunt u uw eigen gegevens bekijken?


Voordat u een hypotheek afsluit worden eerst uw gegevens getoetst bij het BKR. Maar wat weten ze eigenlijk over u? Kunt u het zelf raadplegen? 

In het belang van uzelf en natuurlijk in het belang van organisaties wordt informatie over uw leningen en andere financiële verplichtingen vastgelegd bij het BKR in Tiel. Het kan gaan om een persoonlijke lening, maar bijvoorbeeld ook om een uitgestelde betaling of het rood kunnen staan op een betaalrekening. Een hypotheek voor uw eigen woning en een studieschuld zijn juist niet vastgelegd. Wat kunnen organisaties over u opvragen en wat doen ze ermee?

Wat legt het BKR vast?

Leningen en bepaalde financiële verplichtingen worden vastgelegd. Het gaat om informatie over het soort krediet of andere verplichtingen en wanneer de overeenkomst is afgesloten. Ook de hoogte van het limietbedrag staat erin. Als u een doorlopend krediet afsluit met een leenplafond van 10.000 euro, wordt dit bedrag geregistreerd. Het maakt geen verschil of u het volledige leenbedrag hebt opgenomen of zelfs helemaal niet. Zodra de verplichting is beëindigd, komt er een einddatum te staan bij de verplichting. Een beëindigde lening blijft vijf jaren zichtbaar. Uiteraard leggen ze ook informatie over uzelf vast, namelijk: voorletters, achternaam, adres, woonplaats en je geboortedatum. 

Waarom wordt dit vastgelegd?

Voordat u bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, gaat de geldverstrekker u eerst toetsen bij het BKR. Ze zijn geïnteresseerd in wat u aan verplichtingen uit heeft staan en ze willen weten hoe uw betaalgedrag is. Betalingsachterstanden van meerdere maanden worden geregistreerd. U krijgt een codering bij uw naam waaruit blijkt dat er betalingsproblemen zijn of zijn geweest. Ook bij het inlopen van de achterstanden blijft de registratie tijdelijk staan. Alleen een onterechte codering kunt u laten verwijderen. Dat moet de instantie doen die ook de registratie erin heeft gezet. Dus niet het BKR zelf.

Wie kan de gegevens inzien?

U kunt niet zo even informatie opvragen over iemand. Uw eigen informatie is toegankelijk voor uzelf. Voor de rest kunnen alleen organisaties die zijn aangesloten bij het BKR gegevens over anderen opvragen. Een bedrijf kan zich niet zomaar aansluiten bij het BKR. Het opvragen van vertrouwelijke informatie over een ander kan alleen maar voor organisaties die over dit soort gegevens moeten kunnen beschikken, zoals geldverstrekkers en verzekeraars. Ze mogen de informatie ook alleen maar opvragen voor de doelen waar het voor bestemd is. Een nieuwsgierige bankmedewerker mag dus geen informatie opvragen over zijn buurman.

Vraag uw gegevens op bij het BKR

U weet niet wat er over u geregistreerd staat bij het BKR, maar u kunt er wel achter komen. Via het BKR kunt u inzage krijgen in wat er over u is vastgelegd. Dat kunt u op de website van het BKR regelen. Dat kan handig zijn als u op termijn bijvoorbeeld een hypotheek nodig hebt. Bij het opmerken van fouten, kunt u het bedrijf waar de registratie van afkomstig is verzoeken om de gemaakte fout te herstellen. Dat wil nog weleens een tijdje duren. Wacht daar dus niet mee tot wanneer u echt een hypotheek nodig heeft.  

Terug naar het overzicht