+31 (0)187 491 755
Gezinsuitbreiding - Wat kost het?

Gezinsuitbreiding - Wat kost het?

24/7 schade melden

Het krijgen van een kindje vraagt om de nodige voorbereidingen. Ook in financieel opzicht. Hoe gaat u het in de portemonnee merken?

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling komen er al kosten op u af die u niet of maar deels terugkrijgt uit de zorgverzekering. Op langere termijn zult u het ook merken aan uw beschikbare budget. Over een flink aantal jaren komen er ook nog studiekosten aan. Daar kunt u beter ook al vroeg rekening mee houden.

Welke kosten kunt u verwachten na de bevalling?

Verwacht u gezinsuitbreiding? Kijk dan alvast goed naar de dekking van uw zorgverzekering. Welke kosten krijgt u vergoed? Bijvoorbeeld een bevalling in het ziekenhuis zonder een medische indicatie gaat u geld kosten. Met een goede aanvullende zorgverzekering krijgt u hier mogelijk wel een vergoeding voor. Ook voor onder andere de volgende kosten kunt u mogelijk zelf voor opdraaien:

De vaste lasten stijgen en de boodschappen worden duurder

Meer mensen in huis zorgt uiteraard ook voor een hogere energierekening en een groter waterverbruik. Maar vergeet niet de kosten van het inrichten van een babykamer, kleding en andere spulletjes voor de baby. Wegwerpluiers zijn duur en hetzelfde kunt u zeggen over de babyvoeding. Een stijging van de maandelijkse uitgaven kan eenvoudig de honderd euro overstijgen.

Wat kost kinderopvang?

Heeft u kinderopvang nodig, dan kunt u kiezen voor een crèche, maar ook voor een gastouder of peuterspeelzaal. De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld. Het maximum uurtarief is het bedrag tot waaraan een ouder een vergoeding kan krijgen voor de kosten van kinderopvang.

Daarnaast heeft u mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag u krijgt en hoeveel u dus uiteindelijk zelf voor de kinderopvang betaalt, hangt van meerdere factoren af.

Gaat één van beide minder werken?

Naast toenemende kosten kan het inkomen ook lager worden. Als een van beiden minder gaat werken, zal het besteedbaar inkomen dalen. Maak vooraf een inschatting of dit op te vangen is, zeker in combinatie met de stijgende uitgaven. Door een lager inkomen kan er wel weer recht bestaan op hogere toeslagen. Dit kan het verschil in inkomsten iets dempen.

Vergeet het aanpassen van de verzekeringen niet

Na de geboorte moet er ook gedacht worden aan de verzekeringen. Het kindje schrijft u bij op de zorgverzekering van een van de ouders. Hier betaalt u geen premie voor tot het kind achttien jaar oud is. Denk ook om het bijschrijven op de uitvaartverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Terug naar het overzicht