+31 (0)187 491 755
Een koophuis als vermogensopbouw voor uw pensioen

Een koophuis als vermogensopbouw voor uw pensioen

  • Home
  • Nieuws
  • Een koophuis als vermogensopbouw voor uw pensioen
24/7 schade melden

Een huis koopt u in de eerste plaats voor het woongenot, maar weet wel dat het ook een goede investering voor de toekomst is.

Door het kopen van een huis belegt u eigenlijk met uw geld. De waarde van het huis kan namelijk stijgen, maar ook sterk dalen. Toch is het een redelijk veilige manier van beleggen. Gedurende een periode van meestal dertig jaar lost u de hypotheekschuld namelijk af. Een waardedaling van het huis is dus alleen maar een risico als u het huis weer verkoopt voordat de schuld grotendeels afbetaald is. Op langere termijn heeft een eigen huis ook nog een extra functie. U bouwt er waarde in op waar u uiteindelijk uw pensioen mee kunt aanvullen.

Het alternatief voor het kopen is duur

Met het kopen van een huis neemt u een zware schuld op de schouders. Dat kan afschrikken, maar niet als u het kopen vergelijkt met het alternatief; het huren van een huis. Na het kopen van een huis heeft u in één keer een schuld van honderdduizenden euro’s. Dat lijkt eng, maar vergelijk het eens met het huren van een huis. Iedere maand betaalt u huur, waar u geen waarde voor terug krijgt. Het huurhuis wordt niet (deels) van u na weer een betaling. Jaarlijks per de maand juli moet u ook nog eens rekening houden met een huurverhoging. Na twintig jaar betaalt u een veel hogere huur en de lasten zullen nog verder stijgen.

Na iedere maand daalt de hypotheekschuld

Hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 zijn in de meeste gevallen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In deze hypotheekvormen zit een maandelijkse aflossing ingebouwd. Na iedere maandelijkse betaling daalt de hypotheekschuld iets. Naar verhouding zijn het kleine aflossingen, maar iedere aflossing is er weer één. Bij verkoop van het huis over bijvoorbeeld twintig jaar, heeft u waarschijnlijk al een flinke overwaarde opgebouwd. Dat komt door de aflossingen en door een stijging van de huizenprijzen. Er is geen garantie voor het stijgen van de huizenprijzen, maar historisch gezien blijven ze stijgen gerekend over een langere periode.

Uw huis als aanvulling op uw pensioen

Met een hypotheekvrij huis heeft u een groot vermogen achter de hand. Na uw pensionering kunt u het huis verkopen en met de overwaarde uw pensioen aanvullen. U moet wel betalen voor vervangende woonruimte, maar met een kapitaal achter de hand zal dat geen probleem zijn. U kunt ook in het huis blijven wonen en een hypotheek op het huis nemen. Zo kunt u profiteren van de overwaarde en toch in uw huis blijven wonen.

Kortom, het kopen van een huis kan een belangrijke stap zijn naar een beter verzorgde oude dag.

Terug naar het overzicht