Echtscheiding: Hoe zit het met de financiën?
Een scheiding is een vervelende aangelegenheid. Wat moet er allemaal worden geregeld?
Zodra het besluit om te scheiden gevallen is moet er veel geregeld worden. Financieel moet het goed voor elkaar zijn. Waar moet u echt om denken?
Een scheiding is emotioneel en financieel vaak zwaar. Van één huishouden moeten jullie twee maken, dus logisch dat het op jullie geldzaken nogal een impact heeft. Waar komt een scheiding financieel op neer?
Bezittingen en schulden verdelen
De meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dus ieder krijgt de helft van de bezittingen en de schulden. Geld is eenvoudig te verdelen, en schulden vaak ook nog wel. Voor spullen is de uitdaging groter. Onderling moeten de spullen op waarde geschat worden om ze te kunnen verdelen.
Hoe zit het met de eigen woning?
Een eigen huis vormt vaak het grootste probleem. Verdelen kan niet, dus of het huis wordt verkocht of een van beide wordt de enige eigenaar van het huis. Diegene die het huis op naam krijgt moet de vertrekkende partner financieel compenseren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de waarde van het huis, maar bijvoorbeeld ook naar de hypotheekschuld op het huis en de waarde in de eventueel aan de hypotheek gekoppelde levensverzekeringen. Als de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis ligt de onderlinge verrekening complexer. De vertrekkende partner moet de ex die het huis op naam krijgt dan financieel compenseren. Ga in gesprek met de hypotheekadviseur om de zaken goed te kunnen regelen.
Wat gebeurt er met de verzekeringen?
Een scheiding heeft op de meeste verzekeringen invloed. Bij de autoverzekering kan het beperkt blijven tot een adreswijziging, maar niet altijd. De opstalverzekering volgt het huis en dat geldt in veel gevallen ook voor de inboedelverzekering. Kijk samen met uw adviseur naar alle verzekeringen met speciale aandacht voor de levensverzekeringen. Uit deze verzekering volgt bijvoorbeeld een uitkering bij overlijden van één van beide, maar hoe moet het na een echtscheiding? Ook naar een lijfrentekapitaal en het pensioen moet goed gekeken worden.
Is er alimentatie verschuldigd?
De hoogte van de alimentatie bepalen doet u niet zo even. Daar heeft u advies bij nodig, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het financieel weer inrichten van uw leven na de scheiding. Als er kinderen deel uitmaken van het gezin kan er ook nog kinderalimentatie verschuldigd zijn.
Bestaat er recht op (hogere) toeslagen?
Een echtscheiding heeft ook invloed op de hoogte van de toeslagen waar u recht op heeft. Hier moet u vaak zelf actie voor ondernemen, dus doe dat ook gelijk zodra alles rond is. U kunt bijvoorbeeld recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Heeft u nu geen recht op toeslagen? Mogelijk is dat anders als uw financiële situatie ook anders is.