+31 (0)187 491 755
Drone - Waarop moet u letten?

Drone - Waarop moet u letten?

24/7 schade melden

Drone - Waarop moet u letten?

Mag u vliegen met een drone? Controleer of voor u een registratie vereist is om te mogen vliegen.


Uzelf registreren als dronepiloot

Vanaf 30 december 2020 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met een drone. Deze regels gelden in heel Europa en zorgen voor veiligheid op de grond en in de lucht. Door u niet aan de nieuwe Europese regels te houden riskeert u een boete. Deze boete kan wel oplopen tot wel € 8.700,-. 

Ook kleine (speelgoed)drones vallen onder deze nieuwe regels. Is uw drone lichter dan 250 gram en zonder camera, dan hoeft u niks te doen. Is dat niet het geval, en heeft u een drone die zwaarder is dan 250 gram en/of met een camera? Dan moet u zichzelf via de RDW voor € 23,- registeren als dronepiloot. Na de registratie ontvangt u een exploitantnummer.

Europees drone certificaat halen

Naast het registreren van uw drone moet u ook een Europees drone certificaat halen. Het Europees drone certificaat moet bestaan uit een basis bewijs A1/A3. Dit certificaat is noodzakelijk en kunt u halen door een online cursus en toets te doen. Na de cursus moet u bij de RDW voor €10,- een vliegbewijs aanvragen.

Naast het A1/A3 certificaat kunt u het Europees drone certificaat aanvullen met een A2 certificaat. Het A2 certificaat is ook te behalen via een online cursus en toets. Als u wilt vliegen met een drone die zwaarder is dan twee kilo, bijvoorbeeld vlak boven een groep mensen, dan is dit certificaat ook verplicht.

Zorg voor de juiste verzekering

Als u geregistreerd bent als dronepiloot met een Europees drone certificaat mag u uw drone gaan gebruiken. Voordat u dat doet is het wel verstandig om uw verzekering te checken. Een drone kan schade veroorzaken aan spullen van anderen, dus zorg dat uw aansprakelijkheidsverzekering op orde is. Als u zich houdt aan de regels die gelden voor het vliegen met een drone, en als uw drone minder weegt dan 25 kilo zit u met de meeste verzekeringen goed. Check dit voor de zekerheid in de voorwaarden.

Mag ik overal vliegen?

Voordat u dan écht de lucht in kunt met uw drone is het belangrijk dat u weet waar u wel en juist niet mag vliegen. Bekijk de zoneringskaart voor de exacte plekken en vlieg niet in no-fly zones. Vlieg ook niet hoger dan 120 meter en vermijd ander luchtverkeer. Blijf weg van mensenmenigten en denk bij het maken van opnames aan de privacyregels. 

Terug naar het overzicht