+31 (0)187 491 755
De vernieuwingen van de NHG per begin van dit jaar

De vernieuwingen van de NHG per begin van dit jaar

  • Home
  • Nieuws
  • De vernieuwingen van de NHG per begin van dit jaar
24/7 schade melden

Verhoogde NHG-grens en ongewijzigde borgtochtprovisie

Vanaf het nieuwe jaar is de NHG-grens omhoog gegaan. U kunt nu een woning met een waarde tot 435.000 euro financieren onder de NHG. Als u investeert in energiebesparende maatregelen, mag de waarde zelfs tot 461.100 euro zijn. Het bedrag dat u als vergoeding betaalt voor de NHG, de borgtochtprovisie, is gelijk gebleven: 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Deze getallen worden ieder jaar aangepast naar de gemiddelde huizenprijs. Zo krijgt u in de toekomst, ook in 2024, de kans om te kiezen voor de bescherming die de NHG biedt wanneer u financiële problemen krijgt, uw huis gedwongen moet verkopen of met een restschuld zit.

Verbinding tussen schuld en eigendom

In 2024 zal de regel ingaan dat wanneer u een lening aangaat met NHG, u ook mede-eigenaar van het huis moet zijn. Dit zorgt ervoor dat als u voor een lening moet betalen, u ook de voordelen hebt van het eigenaarschap. En omgekeerd: als u eigenaar bent, dan moet u ook medeverantwoordelijk zijn voor de lening. Want zonder deze wederzijdse afhankelijkheid zou de NHG extra risico lopen bij het verkopen van de woning.

Aanpassing voor het flexibel budget in de werkgeversverklaring

Uw flexibele budget mag meegeteld worden voor de hypotheek als aan bepaalde eisen is voldaan. Vanaf het begin van 2024 moet dit duidelijk op uw werkgeversverklaring staan. Delen van uw budget moeten aan drie criteria voldoen: het moet gegarandeerd zijn volgens je arbeidsvoorwaarden, alleen uitbetaald kunnen worden als geld en geen specifieke bestemming hebben, zoals een vergoeding voor reiskosten of een budget voor opleidingen. Deze verandering helpt werkgevers makkelijker aan te geven welk deel van uw budget in aanmerking komt en versnelt en vereenvoudigt het hypotheektraject.

Terug naar het overzicht