+31 (0)187 491 755
De risico's van het volledig vertrouwen op pensioenopbouw

De risico's van het volledig vertrouwen op pensioenopbouw

  • Home
  • Nieuws
  • De risico's van het volledig vertrouwen op pensioenopbouw
24/7 schade melden

Bouwt u pensioen op via uw werkgever? Kijk verder dan alleen de pensioenregeling. Verdiep u vooral ook in de kwaliteit van de regeling.

Het feit dat u een aanvullend pensioen opbouwt wil nog niet zeggen dat u een onbezorgde oudedag krijgt. Het is namelijk nog maar de vraag hoe goed de regeling is. Daarnaast kan het pensioen ook tegenvallen door andere oorzaken. U heeft bijvoorbeeld jaren geen pensioen opgebouwd bij eerdere werkgevers of u heeft tijdelijk als zelfstandige gewerkt zonder een pensioen op te bouwen. U kunt zelf controleren wat u opgebouwd heeft. Heeft u een tekort en zit u niet kort voor uw pensioendatum? U kunt een tekort inlopen en zelf het initiatief nemen voor een extra op te bouwen kapitaal.

Waar heeft u recht op vanaf uw pensioendatum?

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien wat er nu is opgebouwd en wat u vermoedelijk krijgt per jouw pensioendatum. Ook krijgt u inzicht in wat u aan AOW kunt verwachten. Zelfs wat uw partner krijgt bij uw overlijden valt hier af te lezen. Gaat u vanaf uw pensioendatum te weinig ontvangen aan AOW en aanvullend pensioen? Er zijn diverse manieren om extra pensioen op te bouwen zoals banksparen (pensioensparen), pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering. Al deze keuzes vallen onder de noemer 'lijfrente' en bieden de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen met fiscale voordelen.

Hoeveel moet u aanvullend opbouwen voor een onbezorgde oudedag?

Het inschatten van het bedrag dat u aanvullend moet opbouwen is lastig. U weet namelijk niet hoeveel rendement u gaat maken de komende jaren en u weet niet hoe hoog de inflatie dan is. Zeker als uw pensioendatum nog ver in de toekomst ligt kunt u moeilijk inschatten hoeveel u aanvullend op moet bouwen. Graag nodigen we u uit voor een adviesgesprek. Samen met u kunnen we namelijk een redelijke inschatting maken.

Let ook op de maximale aftrek

Het bedrag dat u maximaal mag storten is afhankelijk van uw inkomen en de hoogte van de opbouw in een pensioenregeling. Het is een ingewikkelde formule die uitsluitsel geeft over het maximale bedrag dat u per jaar aan lijfrente mag storten. De storting kunt u aftrekken van het inkomen. Het geeft dus een fiscaal voordeel.

Vanaf uw pensioenleeftijd betaalt u weer belasting over de uitkeringen

De inleg is aftrekbaar, maar over de uitkeringen vanaf uw pensioendatum betaalt u juist wel weer belasting. Dit kan voordelig uitpakken. De bedoeling is dat u de inleg nu tegen een hoog belastingtarief af kunt trekken. Zodra u met pensioen gaat, zakt uw inkomen waarschijnlijk sterk. Voor gepensioneerden gelden er tot een bepaald inkomen lagere belastingtarieven. Hierdoor kunt u er fiscaal als winnaar uitspringen ten opzichte van de Belastingdienst.

Terug naar het overzicht